dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek krucho-drożdżowy

 
     
 
ciasto:
  • 25 dkg mąki krupczatki
  • 8 dkg masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 8 dkg cukru
  • wanilia
  • 2 ½ dkg drożdży
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • tłuszcz do formy
  • ½ jaja do smarowania ciasta
przybranie:
  • 3 dkg rodzynków
  • 10 dkg orzechów lub migdałów
  • 5 dkg cukru
  • gruby grysik
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
     
              
     
   Orzechy przebrać, pokroić, rodzynki opłukać, osączyć, skórkę pomarańczową pokroić w drobną kostkę. Przyrządzić ciasto krucho-drożdżowe według przepisu „Strucla krucho-drożdżowa z makiem”. Wywałkować na grubość 2 cm, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze o 3 niskich brzegach. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajem, posypać cukrem, rodzynkami, siekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Zostawić w temperaturze pokojowej, aby wyrosło.      Piec w gorącym piekarniku około 20 minut. Wyjąć, lekko schłodzić, zdjąć z blachy przy pomocy długiego, szerokiego noża. Gdy ostygnie, pokroić w prostokąty.