dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek pomarańczowy

 
     
  kruche ciasto:
  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru – pudru
  • 3 ugotowane żółtka

masa pomarańczowa:

  • 2 cytryny
  • 50 dkg pomarańczy 50 dkg cukru
  • wody
  • 10 dkg migdałów
 

 

 
              
     

   Przyrządzić i upiec kruche ciasto według przepisu „Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym”. Przyrządzić masę pomarańczową: opłukać cytryny i pomarańcze, zetrzeć na tarce, pestki odrzucić, dodać cukier. Włożyć do rondla i smażyć na gęstą, przejrzystą masę często mieszając. Odstawić na bok płyty, zmieszać z obranymi i pokrojonymi w bardzo cienkie płatki migdałami.

 

   Masę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, rozsmarować nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Przybrać, posypując obranymi, pokrojonymi w bardzo cienkie płatki migdałami.