dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek z ciasta babowego

 
składniki:
ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 15 dkg cukru
  • ¼ l śmietanki lub mleka
  • 8 żółtek
  • 15 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • wanilia
  • sól
  • skórka cytrynowa
przybranie:
  • 10 dkg rodzynków
  • 5 dkg orzechów
  • 10 dkg skórki pomarańczowej
  • 1 jajo
  • 5 dkg migdałów
  • 5 dkg cukru grubego grysiku
  • 2 wafle
 
 
Rodzynki opłukać, osączyć, orzechy i migdały posiekać, skórkę pomarańczową pokroić, wszystko razem wymieszać. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Babka II”. Wafle ułożyć na szerokiej blasze o niskich brzegach. ⅔ wyrośniętego ciasta rozciągnąć na waflu na grubość 1 cm. Do reszty ciasta dodać trochę mąki, wyrobić, by ciasto było dosyć gęste. Formować wałeczki grubości palca, ułożyć na cieście skośną kratkę, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajem, każdą kratkę napełnić przygotowanymi bakaliami zmieszanymi z cukrem. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, wyłożyć na deseczkę. Zimny kroić na prostokąty lub kwadraty.