dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Mazurek z ciasta drożdżowego

 
 
ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • ¼ l mleka lub śmietanki
  • 15 dkg cukru
  • 6 żółtek
  • 10 dkg tłuszczu
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • tłuszcz do formy
przybranie:
  • 1 jajo
  • 10 dkg rodzynków
  • 10 dkg orzechów lub migdałów
  • 10 dkg cukru grubego grysiku
 
 
Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Babka II”, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką trzy szerokie prostokątne blachy o trzech niskich bokach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na trzy części, kolejno wywałkować na grubość ½ cm, na wałku przenieść ciasto na blachę, boki wyrównać palcami. 
Posmarować ciasto rozmąconym jajem, posypać cukrem, rodzynkami i siekanymi migdałami, położyć w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 10 – 15 minut. Upieczony mazurek wyjąć, lekko schłodzić, zdjąć z blachy, gdy ostygnie pokroić w romby.