dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)

 
  • 4 nóżki cielęce
  • 20 dkg włoszczyzny
  • liść bobkowy, pieprz, sól
  • 8 dkg tłuszczu do smażenia
  • 1 cytryna
  • zielenina
panierowanie:
  • 4 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 8 dkg tartej bułki
  • sól, pieprz
 
 
listki Oczyszczone i ogolone nóżki zalać wrzącą wodą, zagotować, odlać, przeciąć wzdłuż na pół. Zalać wrzącą wodą, zagotować, na dogotowaniu włożyć warzywa, przyprawy, osolić, gotować pod przykryciem do miękkości. Kiedy są miękkie i mięso oddziela się od kości, odcedzić, osączyć i kiedy jeszcze są gorące – wyjąć z nich kości i grubsze chrząstki. Z każdej nóżki ułożyć dwa prostokąty na tacy, przycisnąć deską (stolnicą), którą dodatkowo obciążyć. Zostawić do zupełnego zastudzenia. Następnie każdy kawałek przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i panierować w mące, rozmącanych jajach i tartej bułce. 
listki Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny. Podawać z ziemniakami, z surówką z pomidorów, z sałatką jarzynową lub inną surówką z warzyw