dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Nóżki cielęce w cieście

 
 składniki:
  • 4 nóżki cielęce
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 1 liść bobkowy
  • pieprz, ziele angielskie
  • 6 – 8 dkg tłuszczu do smażenia
  • zielenina
ciasto:
  • 20 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 8 łyżek wody
  • 4 dkg oleju (3 łyżki)
  • sól
 
 
Oczyszczone, ogolone nóżki sparzyć wrzącą wodą, przeciąć wzdłuż, włożyć do wrzącej, osolonej wody z włoszczyzną. Gotować powoli pod przykryciem do miękkości, odcedzić, gorące mięso oddzielić od kości. Z każdej nóżki ułożyć dwa prostokąty (długości 12 cm, szerokości 7–8 cm) na zwilżonej wodą deseczce, przycisnąć drugą deseczką obciążoną ciężarkiem, pozostawić do ostygnięcia.
Przyrządzić ciasto: mąkę rozmącić mątewką z żółtkami, olejem i wodą. Wymieszać z pianą ubitą z białek, posolić. Prostokąty z nóżek zanurzać w cieście, osączać i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
 
Podawać z ostrym sosem musztardowym, korniszonowym lub innym.