dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa na wywarze


jarzyna
Składniki:
  • 20 dkg mięsa, kostka ze schabu lub porcja rosołowa
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, włoska kapusta, cebula)
  • grzybki suszone
  • Vegeta
  • śmietana lub mąka do zasmażki

Porcja na trzy osoby

  1. Najczęściej przygotowujemy wywar z włoszczyzny z dodatkiem mięsa lub kości.
  2. Przygotowujemy włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler, por, włoską kapustę, cebulę. Jarzynę obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy mięso lub kość, można dodać grzybki suszone. Gotujemy.
  1. Dopiero na takim podstawowym wywarze gotujemy zupę, dodając główny składnik smakowy: pory, kalafiory czy też ziemniaki. Zupy na wywarach można pozostawić czyste (bulion, pomidorowa, rosół), lub zagęścić mąką, zasmażką albo podprawić śmietaną.