dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki z grzybami świeżymi lub suszonymi

         

 

     

 

         

 

ciasto:
  • 1 jajo,
  • 10 dkg mąki,
  • ⅛ l mleka,
  • ⅛ l wody,
  • skórka ze słoniny do smarowania patelni,
  • 4 dkg tłuszczu do odsmażenia naleśników,
 
nadzienie:
  • 30 dkg grzybów świeżych lub 10 dkg suszonych,
  • 4 dkg czerstwej bułki,
  • 5 dkg cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 2 dkg tłuszczu,
panierowanie:
  • 2—3 łyżki ciasta naleśnikowego,
  • 3 dkg tartej bułki,
  • zielenina,
     
 
Przyrządzić naleśniki, 2—3 łyżki zostawić do panierowania. Usmażone naleśniki cienko smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, później w ślimaka, koniec zawinąć pod spód ślimaczka, przycisnąć. (Najlepiej zawijać naleśniki prawie gorące, lepiej się trzymają).
 
Ostudzone ślimaczki zanurzać w cieście naleśnikowym, osypywać tartą bułką, smażyć na tłuszczu z dwóch stron, układać w piramidkę na okrągłym półmisku, przybrać zieloną pietruszką.
 
Podawać do zup czystych - barszczu, zupy pomidorowej, grzybowej, ogórkowej
     

Usmażony naleśnik potrzebny będzie do przygotowania ślimaczków.