dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Naleśniki z mięsem lub podrobami

 
     
 

Nadzienie:

  • 30 dkg gotowanego mięsa lub podrobów
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • 3 – 4 łyżki śmietany lub rosołu
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 2 jajka
  • ¼ litra wody
  • ¼ mleka
  • 20 dkg mąki
  • sól
  • skórka ze słoniny do smarowania patelni
  • 4 – 6 dkg tartej bułki
  • zielenina
 

 

 
              
     

Przyrządzić nadzienie: 

Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Ugotowane mięso, cebulę, bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa, utrzeć starannie, dodając 3–4 łyżki śmietany lub rosołu, sól, pieprz do smaku. Farsz powinien być tak gęsty, aby można było go łatwo smarować nożem.

Usmażyć naleśniki bez piany. Odłożyć 4–5 łyżek ciasta naleśnikowego. 

 

Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zawijać brzegi z 2 stron na 2 – 3 cm, zwijać ciasto w rulonik, zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczać w tartej bułce. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu.  

Ułożyć rzędem na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem grzybowym lub koperkowymsurówką z warzyw.

     

Usmażone naleśniki smarować nadzieniem, panierować ciastem naleśnikowym i tartą bułką, osmażyć na rumiano.