dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki z pianą

     
     
 
  • 2 jaja
  • 20 dkg mąki
  • ¼ l mleka
  • ¼ l wody
  • sól
  • skórka słoniny do smarowania patelni
     
              
     

   Trzepaczką w kształcie rózgi wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dodajemy tyle, aby ciasto miało gęstość śmietany. Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli.

 

   Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórką słoniny. Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię. Uważać, aby nie smażyć zbyt grubych naleśników. Jeżeli naleje się zbyt dużo ciasta, zlać go z powrotem do garnka. 

 

   Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu. Gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę.

 

   Usmażone naleśniki odkładać na odwrócony dnem do góry talerz. Ciasta nie nalewać na niedogrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski. Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię wymyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i dalej smażyć.

 

   Naleśniki podaje się pod różnymi postaciami, z różnymi nadzieniami, można również pokroić je na makaron i podawać do zup.  

     

Usmażone naleśniki odkładać na talerz odwrócony dnem do góry