dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Naleśniki z serem lub marmoladą

     
     
  • 6 dkg tłuszczu do smażenia
  • 6 dkg cukru pudru
  • skórka słoniny do smarowania patelni

ciasto:

  • 2 jaja
  • sól
  • cukier
  • 0,25 l wody
  • 0,25 l mleka
  • 20 dkg mąki

nadzienie:

  • 40 dkg sera (twarogu) lub marmolady
  • 1 żółtko
  • 2 – 3 łyżki śmietany
  • sól, cukier, wanilia do smaku
     
              
     

Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, dodać żółtko, cukier, sól, wanilię do smaku i śmietanę. Wszystkie składniki razem utrzeć. Można dodać 2 – 3 dkg opłukanych rodzynków.

 

Przyrządzić ciasto naleśnikowe z pianą („Naleśniki z pianą”).

 

Usmażone naleśniki smarować masą serową, składać „w chusteczki”. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Podawać gorące ułożone na półmisku posypane cukrem pudrem. Osobno można podać śmietanę.

Podając jako deser przyrządzić z mniejszej ilości.

     
Marmolada powinna być odpowiednio gęsta, aby można smarować nią naleśniki. Tak samo przekładać, jak naleśniki z owocami surowymi.
 

Usmażone naleśniki według przepisu na naleśniki z pianą.