dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Naleśniki z ziemniakami i z serem

 
     
 

ciasto:

  • 2 jaja
  • sól
  • ¼ l mleka
  • ¼ l wody
  • 20 dkg mąki
  • skórka słoniny do smarowania patelni
  • 4 dkg tłuszczu do smażenia
  • zielenina
nadzienie:
  • 80 dkg ziemniaków
  • 15 – 20 dkg sera (twarogu)
  • 5 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
 

 

 
              
     
   Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać, ochłodzić, przepuścić przez maszynkę razem z serem i obraną cebulą, usmażoną w talarkach na tłuszczu. Dodać do smaku sól, pieprz, starannie wymieszać. Usmażyć naleśniki bez piany. Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, w tzw. chusteczkę. Kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz, osmażyć szybko z dwóch stron.      Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
     
Podawać ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.
 

Usmażony naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć w chusteczkę, osmażyć z dwóch stron.