dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Nalewka na świeżych owocach


     
    • 1 kg owoców
    • 1 l spirytusu 96%
    • ½ l wódki czystej 45%
    • 1 kg cukru

Świeże owoce (np. wiśnie, maliny, czarne porzeczki, poziomki, śliwki, dereń, morele) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką, zakorkować. Wiśnie w połowie wydrylować. Macerować przez 4 – 6 tygodni (maliny i poziomki 2 – 3 tygodnie), co kilka dni wstrząsając butlą. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia (przecedzić przez lejek z watą). Pozostałe owoce rozgnieść nie gniotąc pestek, zasypać je cukrem i wymieszać potrząsając butlą.

Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można postawić w słońcu) na 2 – 3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co kilka dni mieszać wstrząsając butlą.

Wytworzony syrop odsączyć przez lejek z watą do innego naczynia. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku płyn zlany poprzednio znad owoców i pozostawić go do sklarowania. Resztę syropu zlać jako smaczny, niskoprocentowy likier przydatny do nasączania tortów, lub do lodów.

Pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (45%) i otrzymać nalewkę gorszego gatunku. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których będzie przechowywana. Nalewka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.