dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Napoleonki - kremówki,

francuskie ciastka z kremem

 

składniki ciasta:

ciasto francuskie

krem:

  • ½ litra mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 8 – 10 dkg cukru
  • ½ laski wanilii
  • 3 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 dkg cukru pudru do posypania
   
 
Upiec ciasto francuskie według przepisuprzeczytaj też  

Przyrządzić krem: żółtka, jajko, utłuczoną wanilię utrzeć z cukrem na pulchną masę. Zagotować ¼ litra mleka. Resztę zimnego mleka (¼ l) wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zagotować gorącą masę, ciągle mieszając połączyć z utartymi jajkami. Ogrzewać na gorącej płycie lub zagęścić na parze, stale mieszając, a następnie w dalszym ciągu mieszając ostudzić w zimnej wodzie.

Upieczone ciasto podzielić w poprzek na dwie równe części. Na jedną część nałożyć równo gęsty krem, przykryć drugą połową.

Ostrym, cienkim nożem wyrównać brzegi. Górną warstwę ciasta pokroić dużymi nożyczkami w kwadraty. Po tych śladach przecinać do podstawy ostrym, cienkim, długim nożem ( mając wprawę można ostrym nożem pokroić ciasto na porcje, piłując, a nie naciskając, aby krem nie wydobywał się na zewnątrz). Po wierzchu oprószyć cukrem - pudrem z wanilią. 


Ciasto francuskie można przekładać masą kawową, masą owocową, pianą zaparzoną syropem z wanilią itp.