dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Nugat zapiekany


 
składniki:
  • 5 białek
  • 40 dkg cukru
  • 10 dkg miodu
  • 250 ml wody
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • wanilia
  • 2 wafle
 
 

 

Orzechy przebrać, cienko pokroić, miód rozgrzać. Przygotować wrzącą wodę. Z cukru i wody ugotować syrop 3-go stopnia „do piórka” (Syropy). Dodać miód i gotować razem do gęstości 3-go stopnia. Ubić pianę. Cienkim strumieniem lać wrzący syrop do piany, szybko ubijać. Ustawić z naczyniem nad parą, ubijać, aż masa zgęstnieje, tzn. nie leje się, lecz spada z łyżki płatami. Zdjąć z pary, chwilę ubijać na stole, wyjąć trzepaczkę, obrać z masy. Do piany dodać 10 dkg cienko pokrojonych orzechów i wanilię, lekko wymieszać. Ułożyć wafle na dwóch blachach, nałożyć równo pianę na grubość 2 cm, wyrównać z wierzchu i na bokach, posypać cienko krajanymi orzechami (5 dkg), wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10 – 15 minut. Piana musi wolno rosnąć i wolno rumienić na jasnozłoty kolor.

Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, szybko się zrumieni i opadnie. Nugat wyjąć, kiedy ostygnie. Krajać bardzo ostrym, cienkim nożem, który za każdym razem wycierać o zwilżoną, czystą ściereczkę.
Zamiast orzechów można dać pokrojone w cienkie paski migdały.