dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ogórki małosolne

 
  • 1 kg ogórków (twarde, niewielkie, równej wielkości);
  • 3 gałązki kopru;
  • 4—5 ząbków czosnku;
  • 2—3 dag soli;
  • 3—4 liście estragonu lub bazylii;
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej;
  • ½ l wody;
  1. Ogórki ułożyć w słoju lub naczyniu ceramicznym przekładając je umytymi przyprawami, zalać przegotowaną, gorącą solanką. Po wierzchu posypać papryką, przycisnąć plastikowym krążkiem lub talerzykiem, aby nie wypłynęły.
  2. Obciążyć ewentualnie słoikiem napełnionym wodą. Można przykryć gazą lub lnianą ściereczką.
  3. Przez 4—5 dni powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Po takim czasie ogórki są gotowe do spożycia.
  4. Przechowywać w lodówce, w temperaturze 6°C.