dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Omlet biszkoptowy

         

 

     
  • 6 jaj,
  • 4 dkg mąki,
  • 4 dkg masła lub margaryny,
  • sól,
 
 Świeże jaja umyć. Wybijając, oddzielić białka od żółte. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka i przesianą mąkę. Lekko wymieszać, osolić. Wylać na patelnię, na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła.
 
 Gdy omlet zetnie się, włożyć do bardzo gorącego piekarnika na 5—10 minut. Wyjąć lekko zrumieniony. Na środek nałożyć przyrządzoną marchewkę, groszek, szparagi itp. (patrz Omlet francuski). Omlet złożyć na pół, zsunąć za pomocą szerokiego noża na ogrzany półmisek.
 
 
Omlet biszkoptowy można podawać jako słodką potrawę na deser z surowymi, ocukrzonymi jagodami, z marmoladą, dżemem, konfiturą itp.