dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Omlet francuski

         

 

     
  • 6 jaj
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 2 łyżki wody
  • zielona pietruszka
  • sól
 
 Świeże jaja umyć, wybić do garnuszka, rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę, osolić. Jaja wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę tłuszczu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej, omlet jest gotów.
 
 Zawinąć dwa boki do środka, lub złożyć na pół i za pomocą noża zsunąć na ogrzany półmisek. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Omlet można podawać z różnymi warzywami, jak groszkiem, szparagami, marchewką, szpinakiem itp.; podaje się go również z szynką, parówkami, mózgiem itp.

Na średniej patelni można przyrządzić omlet najwyżej z 4 jaj.