dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Omlet z konfiturą

 

składniki:

  • 6 jaj
  • 3 dkg cukru
  • 4 dkg mąki
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 5 dkg masła
  • 4 łyżki konfitur lub dżemu
  • 2 dkg cukru pudru
     
     
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, ubić pianę, kłaść na żółtka przesypując mąką, wymieszać. Na dużej patelni dodać masło, wylać masę jajeczną, smażyć na wolnym ogniu. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła. Gdy omlet się zetnie włożyć do bardzo gorącego piekarnika na 5 – 10 minut, lekko zrumieniony wyjąć.              Na środek nałożyć konfiturę lub dżem. Omlet złożyć na pół i przy pomocy szerokiego noża lub łopatki zsunąć na półmisek. Pokroić na skośne porcje, posypać cukrem pudrem.

Omlet można również smażyć porcjami. Można go podawać polany smażonym sokiem owocowym. Smaczny jest też z surowymi owocami zmieszanymi z cukrem, np. z poziomkami, malinami itp.