dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Omlet z mlekiem

         

 

     
  • 6 jaj
  • 5 dkg mąki
  • ⅛ l mleka
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • sól
 
Świeże jaja umyć, wbić do garnuszka, ubijać trzepaczką na pulchną masę, osolić, dodając po łyżeczce mąki i po 2 łyżki mleka. Wylać na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć powoli. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Pod spód włożyć trochę masła. Gdy masa jajeczna zetnie się, włożyć omlet do bardzo gorącego piekarnika na 5–10 minut. Wyjąć lekko zrumieniony.
 
Do środka omletu włożyć nadzienie z kalafiorów, szpinaku, grzybów itp. (patrz Omlet francuski). Złożyć na pół, zsunąć za pomocą szerokiego noża na ogrzany półmisek. Podawać natychmiast.