dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Orzechówka

składniki:
  • 2 – 3 zielone, niedojrzale orzechy włoskie
  • 1 l wódki czystej 45%
  • łyżka cukru

 

Zielone, niedojrzałe włoskie orzechy, w których nie jest jeszcze ukształtowana twarda skorupa, posiekać drobno wraz z zieloną, zewnętrzną łupiną i włożyć do szklanego naczynia (słoja). Zalać wódką, zamknąć pokrywką lub korkiem, pozostawić na 3 – 4 tygodnie (płyn stanie się ciemnobrunatny). Zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą, pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1 – 2 tygodnie do rozpuszczenia się cukru.

 

Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia, w którym znajduje się poprzednio zlany płyn, wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelać do butelek przez lejek z watą.