dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ozór wołowy w szarym sosie

ozór na żywo

Image by allbiz

  • 1 ozór wołowy
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1 liść bobkowy
  • 3 – 4 ziarna pieprzu i angielskiego ziela
szary sos:
  • 2 dkg migdałów
  • cukier (2 – 3 łyżki karmelu)
  • cytryna
  • kwasek cytrynowy lub ocet
  • 4 dkg masła
  • 3 dkg mąki
  • 2 ½ dkg rodzynków
  • 1 kieliszek czerwonego wina

Ozór wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać w wodzie, wyciąć gruczoły ślinowe, które znajdują się z obu stron jego nasady, zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości około 4 godzin. Gdy ozór jest na dogotowaniu, wyjąć, włożyć do zimnej wody i nieco ostudzić. Zdjąć skórę ponownie włożyć do wywaru, dodać oczyszczone, opłukane warzywa, przyprawy, sól i dogotować.

Przyrządzić sos: łyżeczkę cukru zrumienić na karmel na patelni, wlać 3 – 4 łyżki wody, zagotować, otrzymany karmel zlać z patelni do kubka. Masło stopić, dodać zrumienioną mąkę, zmieszać, rozprowadzić ¼ l zimnego wywaru z gotowania ozora.

Rozrzedzić wywarem do odpowiedniej gęstości, dodać 2 – 3 łyżki karmelu i, jeśli potrzeba, cukier, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem, włożyć obrane, posiekane migdały i opłukane rodzynki, osolić. Przed wydaniem wlać do sosu wino. Smak sosu powinien być słodkawo-kwaskowy.

Ugotowany ozór pokroić nieco skośnie w poprzek długości na cienkie, szerokie plastry, które w kolejności krajania ułożyć na okrągłym półmisku. Zalać sosem. Podawać z ziemniakami.

Zamiast w szarym sosie można podać ozór z ziemniakami, z chrzanem i sosem musztardowym, korniszonowym itp.