dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pączki angielskie

         

(donaty, oponki, pączki z dziurką)

     

 

         

 

  • 1 jajo całe,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • ½ kostki margaryny
  • ½ kg sera białego,
  • ½ kg mąki,
 
  • 1 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru—pudru,
  • olej do smażenia (jak na pączki)
    
  pączki angielskie
  1.   Margarynę roztopić, zostawić do ostudzenia. Ser zmielić. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając chłodną margarynę.
  2.    Pozostawić na 15 minut, następnie wywałkować na grubość ok. 10 mm, wykrawać krążki z dziurką. Smażyć jak pączki.