dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pączki I

 
     
składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 10 – 15 dkg cukru
  • ½ l mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajo
  • sól
  • 5 – 6 łyżek oleju albo 10 dkg masła
  • ⅓ laski wanilii
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 – 1 ½ kg tłuszczu do smażenia (smalec, olej rafinowany)
  • 10 dkg cukru – pudru do posypania
  • 40 dkg marmolady lub osączonych konfitur

Pączek
 
     
     
  Mąkę przesiać na stolnicę. Tłuszcz do smażenia pączków stopić w rondlu. Deseczki do układania pączków, lub tacki oprószyć mąką. Przesiać cukier – puder razem z utłuczoną wanilią. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości dobrej śmietany). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.          

  Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię,sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol; wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki i na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.

  Wlewać po trochu tłuszcz, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Obrać ciasto z boków miski, wyrównać powierzchnię, zostawić w cieple do wyrośnięcia ciasta (10 – 15 minut). Gdy ciasto zacznie rosnąć, zaraz wyrabiać.

 
     
     

Sposób 1.

Nabierać łyżką małe porcje ciasta z miski (najlepiej ważyć po 4 dkg). Palcami zanurzonymi w stopionym tłuszczu kształtować na ręku małe krążki, nakładać na środek ½ łyżeczki marmolady lub innego nadzienia. Zlepiać dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na podsypaną mąką deseczkę lub tackę, przykryć czystą ściereczką. Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący: wrzucić kawałek ciasta, gdy szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć.

         

Wyrośnięte pączki brać kolejno ostrożnie na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Przykryć pokrywą i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać) . Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić szpikulcem do góry i dosmażyć bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmować na bibułę do odsączenia, starannie osączyć, okładać na płaskim, szerokim półmisku jeden obok drugiego, gorące oprószyć cukrem z wanilią (najlepiej przez gęste sitko od herbaty). Gdy pączki są już zimne układać jeden na drugim.

     
     

Sposób 2.

Po wyrobieniu ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy soją objętość o 100%, nabierać partiami i wykładać na stolnicę posypaną mąką, bardzo lekko wywałkować na grubość 1 ½ – 2 cm. Wywałkowane ciasto podzielić na połowę. Na jednej części zarysować kola foremką o średnicy 4 cm. Na środku kół kłaść po trochu marmolady, lub innego nadzienia.

          

Z drugiej części wykrawać tą samą foremką krążki z ciasta, nakładać na kółka z marmoladą, obcisnąć dokładnie palcami naokoło każdego krążka, foremką wykrawać pączki, układać je na deseczce posypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przy formowaniu pączków należy się starać, aby ciasto było równo wywałkowane, nadzienie znajdowało się na środku pączka, co powoduje, że tworzące się w czasie smażenia obrączki są równe.

Gdy pączki wyrosną, smażyć jak powyżej.