dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 Pączki II 
składniki:
  • 1 kg mąki
  • 12 dkg drożdży
  • 15 żółtek
  • ½ l mleka
  • 15 – 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • ⅓ laski wanilii
  • sól
  • kieliszek rumu
  • 3 – 4 gorzkie migdały lub olejek migdałowy
  • 40 dkg marmolady lub osączonych konfitur
  • 1 – 1 ½ kg smalcu lub oleju do smażenia
  • 10 -15 dkg cukru – pudru do posypania
  • wanilia
   
     
     
Przyrządzić pączki według przepisu „Pączki I”, zamiast marmoladą nadziewać nadzieniem przyrządzonym z 15 dkg zmielonych orzechów włoskich, zmieszanych z 25 dkg ucieranej rozgrzanej róży cukrowej.               Pączek