dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pączki karnawałowe

         

Porcja na 30—32 pączki

     
           

 

  • ½ kg mąki,
  • 3 dkg drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 6—7 łyżek cukru,
  • 6 łyżek masła (ok. 10 dkg),
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • starta skórka z cytryny,
 
nadzienie: konfitura wiśniowa,

  • 1 kg smalcu do pieczenia,
  • cukier puder do posypania lub lukier,

 
  1. Przygotować rozczyn drożdżowy z ciepłym mlekiem (gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany). Gdy drożdże podrosną, dodać mąkę, utarte z cukrem żółtka, stopione masło, sól, dodać alkohol. Wyrobić ręką gładkie ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Wyrośnięte ciasto (gdy podwoi swoją objętość) przenieść na stolnicę, nabierać małą porcję ciasta (wielkości 2 orzechów) zrobić na dłoni okrągły placuszek, nakładać na środek konfitury, zakleić i uformować okrągłe pączki. Układać na ściereczce. Gdy podrosną, smażyć na rozgrzanym smalcu. Najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu pączków – bez przykrycia.

  3. Wyłożyć na papierowy ręcznik lub na bibułę, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem lub polukrować.