dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Płucka cielęce na kwaśno

 
składniki:
  • 80 dkg płucek cielęcych
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 1 liść laurowy
  • 2 – 3 ziarnka pieprzu
  • sól, cukier
  • 4 dkg tłuszczu
  • 4 dkg mąki
  • ocet lub kwasek cytrynowy
  •  litra śmietany lub 1 żółtko
  • 3 dkg cebuli
   
 

Płucka cielęce starannie wypłukać, odciąć tchawicę. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, zagotować. Włożyć płucka, przyprawy, osolić, gotować pod przykryciem około 1 ½ godziny, odcedzić.

Przyrządzić sos:

Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na jasnożółty kolor, dodać mąkę rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania płucek, zagotować, osolić, dodać do smaku ocet i cukier, połączyć ze śmietaną lub żółtkiem.

         

Płucka pokroić w cienkie paski, włożyć do sosu, zagrzać.

Podawać z ziemniakami i jarzyną gotowaną gotowaną lub surówką z warzyw.