dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 


Papryka nadziewana mięsem i ryżem

 
     
 
  • 40 dkg mięsa wieprzowego bez kości
  • 8 dużych strąków słodkiej papryki
  • 3 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 10 dkg ryżu
  • 1 jajo
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • 2 łyżki siekanej zieleniny
  • ½ l sosu pomidorowego
  • sól
     
              
     
   Paprykę opłukać, wydrążyć pestki (strąków nie rozcinać). Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynką, dodać ryż, jajo, cebulę, roztarty z solą czosnek, szczyptę majeranku, jedną łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyrządzić sos pomidorowy z zasmażką.      Wydrążone strąki papryki osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, zalać sosem pomidorowym, gotować do miękkości. Gdy sos zbyt zgęstnieje, dodać do niego powoli nieco wody. Podawać z ziemniakami z wody lub odsmażanymi. Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.