dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pascha


    składniki:
    • 1 kg niekwaśnego, dobrze odciśniętego twarogu tłustego
    • 5 żółtek
    • 20 dkg masła
    • ¼ l śmietanki
    • 30 dkg cukru
    • ½ laski wanilii
    • 10 dkg migdałów
    • 10 dkg rodzynek

Twaróg przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając prawie do zagotowania (nie gotować), zdjąć z ognia, włożyć masło, przetarty ser, posiekane migdały, przebrane, opłukane rodzynki, wanilię, wymieszać dokładnie, włożyć do specjalnej formy dziurkowanej, wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążoną deseczką.

 

Po wycieknięciu serwatki, wyjąć paschę z formy, zdjąć serwetkę. Przechowywać w chłodnym miejscu.