dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Paszteciki francuskie z grzybami


 
   

ciasto maślane:

  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg mąki

nadzienie:

  • 50 dkg borowików lub pieczarek
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
   

ciasto podstawowe:

  • 20 dkg mąki
  • ½ jajka
  • woda
  • ½ łyżki octu 6%
  • ½ jajka do posmarowania ciasta

wywar:

  • litra śmietany
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • zielona pietruszka
              
     

    Przyrządzić ciasto francuskie: Wałkować ciasto na grubość 1 cm, wykroić szklanką lub foremką krążki, połowę krążków posmarować jajkiem. Z reszty wykroić środki mniejszą foremką, lub kieliszkiem od wina, kłaść posmarowane jajkiem obrączki na spody, piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut.

   Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać, oczyścić, odciąć ogonki, poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, tłuszcz, 2 -3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z trzema łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, połączyć ze śmietaną, żółtkiem, zagęścić na ogniu, podgrzewając bez zagotowania. Wymieszać z siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.

 

   Gorące paszteciki napełnić grzybami. Podawać ułożone na półmisku, przybrane zieloną pietruszką jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup. Paszteciki francuskie można nadziewać mózgiem, mięsem, rybą, mięsem z drobiu w sosie beszamelowym (praktyczne zużycie pozostałości z obiadów).

   Z ciasta francuskiego można piec vol-au-vent, które można nakładać odpowiednio przyrządzonym mięsem z drobiu, ryby lub dziczyzny, mózgiem albo warzywami.