paszteciki francuskie z grzybami
Przyrządzić ciasto francuskie: Wałkować ciasto na grubość 1 cm, wykroić szklanką lub foremką krążki, połowę krążków posmarować jajkiem. Z reszty wykroić środki mniejszą foremką, lub kieliszkiem od wina, kłaść posmarowane jajkiem obrączki na spody, piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać, oczyścić, odciąć ogonki, poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, tłuszcz, 2 -3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z trzema łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, połączyć ze śmietaną, żółtkiem, zagęścić na ogniu, podgrzewając bez zagotowania. Wymieszać z siekanym koperkiem i zieloną pietruszką. |
Gorące paszteciki napełnić grzybami. Podawać ułożone na półmisku, przybrane zieloną pietruszką jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup. Paszteciki francuskie można nadziewać mózgiem, mięsem, rybą, mięsem z drobiu w sosie beszamelowym (praktyczne zużycie pozostałości z obiadów). Z ciasta francuskiego można piec vol-au-vent, które można nakładać odpowiednio przyrządzonym mięsem z drobiu, ryby lub dziczyzny, mózgiem albo warzywami. |
|