dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń barania duszona

         

 

  • 70 dkg baraniny (bez kości z udźca)
  • 5 dkg tłuszczu
  • 5 dkg cebuli
  • 2 – 3 dkg mąki
 
  • sól
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 liście bobkowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
   
 
Mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru łoju, pobić tłuczkiem, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. W razie potrzeby związać mięso ciasno sznurkiem, aby cały kawałek był foremny. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w talarki cebulę i dodają do mięsa. Mięso z cebulą dusić na niezbyt silnym ogniu, podlewając wodą odparowany sos.
 
Pod koniec duszenia oprószyć mięso mąką i dodać przyprawy (sos powinien być zawiesisty). Gdy mięso jest miękkie, pokroić je nieco skośnie w poprzek włókien na niezbyt cienkie plastry, ułożyć na półmisku i oblać sosem. Sos można przetrzeć. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią i z buraczkami albo fasolką szparagową lub sałatą.