dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń jagnięca (barania) duszona z pomidorami

         

 

     
  • 80 dkg mięsa bez kości (z udźca)
  • 30 dkg pomidorów
  • sól, cukier, pieprz
  • 10 dkg cebuli
  • ocet
  • ⅛ l śmietany
  • 4 dkg tłuszczu
  • 4 dkg mąki
 
zaprawa z warzyw:
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg marchwi
  • 5 dkg pietruszki
  • 5 dkg selera
  • 1 liść bobkowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 dkg oleju
  • 1 dkg cukru
   
     
  1. Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.

Przyrządzić zaprawę z warzyw:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, skropić olejem, dodać cukier i zmiażdżone przyprawy i wyrabiać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok. Zaprawą tą natrzeć i obłożyć mięso w misce i wynieść na kilka lub kilkanaście godzin do chłodnego, ciemnego pomieszczenia o temperaturze nie wyższej niż +7°C.

 

  1. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa, osolić, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
 
  1. Przełożyć do rondla, podlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia włożyć opłukane i pokrojone w talarki dojrzałe pomidory. Dusić razem. Gdy mięso jest miękkie, przetrzeć sos, oprószyć mąką, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i zagotować. Połączyć ze śmietaną. Mięso wyjąć, pokroić w skośne plastry w poprzek włókien, ułożyć na długim półmisku, oblać z wierzchu sosem.
  2. Podawać z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem, ziemniakami, gotowaną jarzyną.