dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń barania (jagnięca) „po angielsku”

         

 

     
  • 70 dkg mięsa bez kości (z udźca)
  • sól
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 4 dkg tłuszczu
 
zaprawa z warzyw:
  • 5 dkg cebuli
  • 5 dkg marchwi
  • 5 dkg pietruszki
  • 5 dkg selera
  • 1 liść bobkowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 dkg oleju
  • 1 dkg cukru
 
     
Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru łoju. Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń barania duszona z pomidorami). Mięso natarte i obłożone warzywami wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Jeśli kawałek jest nieforemny, związać go ciasno sparzonym sznurkiem.

Szybko osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla lub na brytfannę o odpowiedniej wielkości.
 
Mięso oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą. Upiec mięso, tak aby wewnątrz było różowe, a przy nakłuciu wydzielało jeszcze krwawy sok (piec około 50 – 60 minut).
Miękką pieczeń wyjąć i pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie płaty, ułożyć je na półmisku. Zagotować sos z dwoma łyżkami wody i polać nim porcje mięsa.

Podawać z odsmażanymi ziemniakami, frytkami lub purée, z jarzyną z wody, fasolką szparagową, brukselką, dynią, brukwią itp.