dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą

         

 

  • 70 dkg wieprzowiny z kością (łopatka, szynka)
  • sól
  • 8 dkg cebuli
 
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 dkg kminku
  • 1 dkg maki
     
 
Mięso opłukać, osączyć oprószyć solą i mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać parę łyżek wody. Cebulę obrać pokroić w talarki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa. Pieczeń posypać kminkiem. Dusić pod przykryciem do miękkości.
   
Wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku, oblać sosem z cebulą.