dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pieczeń wołowa duszona w sosie naturalnym

 
 składniki:
  • 70 dkg mięsa bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka)
  • 2 dkg mąki
  • 6 dkg tłuszczu
  • 10 dkg cebuli
  • sól
     
             
     
   Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć z niego ścięgna, pobić tłuczkiem, natrzeć solą i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do rondla dopasowanego wielkością. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną cienkie talarki cebulę i wraz z tłuszczem dodać ją do mięsa. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin). W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą, a pieczeń obracać, uważając, aby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia podprawić sos resztą mąki, zagotować.
 
   W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą, aby nie był zbyt gęsty. Gotową pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia. Podawać oblane sosem, z ziemniakami, makaronem i jarzyną z wody, kalafiorem, fasolką szparagową i surówką z warzyw.