dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pieróg z kapustą

         

100g = 240 kcal

     
ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • ¼ kg margaryny,
  • 1 jajo,
  • ½ szklanki śmietany
  • kminek, sól,
farsz:
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • kilka suszonych grzybów,
  • cebula, łyżka oleju, pieprz
 
  1. Margarynę posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.

  2. Starannie umyte grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko przesmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.

  3. Ciasto podzielić na 2 równe kawałki, wywałkować dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15 – 20 cm. Na środek każdego nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika na 20 – 25 minut.