dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi z kapustą i serem

     
     
 

ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 3 dkg mąki do podsypania
nadzienie:
  • ¾ kg kapusty cukrowej
  • 6 dkg słoniny
  • 15 dkg cebuli
  • 40 dkg białego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 dkg słoniny (masła) do polania
              
     
   Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, skropić wodą i dusić do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na stopionej słoninie, włożyć do kapusty. Miękką kapustę odparować, przestudzić, posiekać tasakiem,  

dodać rozkruszony ser, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajko, wymieszać. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi.


   Wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować.

     

   Podawać gorące, polane słoniną lub masłem.


   Podobnie przygotowuje się pierogi z samą kapustą, z kapustą z grzybami, z kapustą kwaszoną.