dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi z kapustą kiszoną

         

 

 

     

 

nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 dkg tłuszczu
  • 4 dkg cebuli
  • sól
  • pieprz
  • (bułka tarta)
 
ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 4 dkg słoniny przetopionej do polania
  pierogi z kapustą

 

         

 

  1. Przyrządzić nadzienie: kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna), zalać wodą i ugotować bez przykrycia w niewielkiej ilości wody na silnym ogniu.

  2. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę odcisnąć z wywaru przez ścierkę, zemleć w maszynce lub posiekać, wymieszać z tłuszczem i cebulą, przysmażyć, dodać soli i pieprzu. (Wywar zużyć na zupę wraz z odciśniętym sokiem). Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
 
  1. Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą (¾ szklanki), wyrobić ciasto. Wałkować je dość grubo, wykrajać krążki średniej wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepić brzegi pierogów na przestrzeni wąskiego rąbka; układać na tacy lub na sicie. Włożyć do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, położyć na okrągły półmisek ogrzany, polać tłuszczem i zaraz podawać