dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

  Pierogi z mięsem  
     
     
 składniki:

nadzienie:

  • 30 dag mięsa wołowego ugotowanego
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 dag cebuli
  • 4 dag tłuszczu
  • pierz, sól

ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody
  • 5 dag słoniny lub masła do polania
     
              
     

Przyrządzić nadzienie:

  • mięso opłukać, ugotować do miękkości;
  • namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć;
  • cebulę pokroić, lekko zrumienić;
  • ugotowane mięso zmielić w maszynce wraz z odciśniętą bułką, wymieszać wraz ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz; jeżeli nadzienie jest zbite, rozrzedzić go nieco rosołem, lub gorącą wodą;

Przyrządzić ciasto:

  • mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, solą i wodą, ciasto wyrobić;

nastawić osoloną wodę na ugotowanie ciasta;

 

 

 

  1. ciasto wywałkować trochę cieniej niż na inne pierogi, wykroić krążki średniej wielkości;na środek każdego krążka nałożyć nadzienie;zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka, pierogi układać na tacy, lub na sicie;
  2. pierogi wkładać do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek.

 


Polać rozpuszczoną słoniną ze skwarkami, lub zrumienionym masłem, od razu podawać.