dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi z mięsem lub płuckami

         

 

nadzienie:
  • 40 dkg gotowanego mięsa lub płucek
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
 
ciasto:
  • 30 – 35 dkg mąki
  • 1 jajo
  • sól
     
 
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
     
Przyrządzić nadzienie, zrumienić na tłuszczu. Ugotowane, pieczone lub duszone mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz (starannie wymieszać). Zagnieść ciasto (Pierogi z kapustą), wyrabiać pierogi, dokładnie zlepiać. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. 
 
Gdy zagotują się i wypłyną, wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Wyłożyć na półmisek, oblać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką. Można okrasić stopioną słoniną.
Zamiast mięsa można dać 70 dkg ugotowanych płucek. Nadzienie przyrządza się tak samo jak z mięsa.