dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi z serem lub powidłami

   
 
ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • 1 jajko
  • sól
nadzienie:
  • 40 dkg sera (twaróg)
  • wanilia
  • 1 żółtko
  • sól, cukier
  • 2 – 3 dkg masła do polania
  • ¼ l śmietany
  • 6 dkg cukru – pudru do śmietany
 
     
Nastawić wodę w płaskim, dużym rondlu, osolić. Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajko, posolić, dodać wodę, zagnieść wolne ciasto. Starannie wyrobić, podzielić na części, przykryć ściereczką, aby nie obsychało. Ser przetrzeć przez sito albo przemielić w maszynce (można kupić mielony), dodać 1 – 2 żółtka, szczyptę soli, wanilię, cukier do smaku (można dać 2 – 3  dkg rodzynek), utrzeć starannie. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo.
              
Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie (gęste), krążki składać na pół. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2 – 3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.
Zamiast sera można wziąć gęste powidło (40 dkg), które nakładamy łyżeczką na krążki ciasta.
Dalej postąpić jak opisano wyżej. Podając jako deser przyrządzić w mniejszej ilości.