dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pierogi ze świeżej kapusty z serem

 
nadzienie:
  • 80 dkg kapusty
  • 20 dkg sera (twarogu)
  • 5 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
ciasto:
  • 35 dkg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • ⅛ l wody
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania
  • 2 dkg tartej bułki
     
     
Obraną z zewnętrznych liści kapustę opłukać, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wycisnąć mocno w czystej serwetce lub w płuciennym woreczku, zmielić w maszynce do mięsa razem z serem (twarogiem), dodać obraną, posiekaną, usmażoną na złoty kolor cebulę, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać. 
               
Przyrządzić ciasto na pierogi. Ukształtować pierogi, ugotować, odcedzić, przeleć gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.