dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player


Placek drożdżowy z serem
   
Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Placek drożdżowy z owocami”, pozostawić do wyrośnięcia.
Przyrządzić masę serową. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć ⅔ ciasta na posmarowaną blachę, rozłożyć równo końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu, przykryć masą serową.
Resztę ciasta wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, wyrobić krótko.
Kształtować wałeczki o średnicy ½ cm, ułożyć z nich na masie serowej skośną kratkę.
Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym pomieszczeniu. Gdy wyrośnie, cały placek posmarować rozmąconym jajkiem. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Wyjąć, lekko schłodzić, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, pokroić na prostokątne kawałki.