dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Placek kruchy z masą orzechową


 

ciasto:

  • 45 dkg mąki krupczatki
  • 12 dkg masła
  • 12 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka

masy do przełożenia:

  • 30 dkg gęstej marmolady
 

masa do dekoracji

  • ¼ kg malin, poziomek lub agrestu,
  • 3 białka
  • 8 dkg cukru pudru

masa orzechowa:

  • 15 dkg orzechów
  • 15 dkg cukru
  • 2 białka
  • skórka pomarańczowa

 

Przygotować ciasto kruche jak na szarlotkę. Pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka) przez 10 minut. Wywałkować trzy prostokątne blaty i podpiec je w piekarniku na jasnozłoty kolor.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować równo marmoladę, pokryć blatem, na którym z kolei rozprowadzić masę orzechową, pokryć ją następnym blatem.

Na wierzchu ułożyć drobne owoce wymieszane ze sztywno ubitą pianą z cukrem. Placek wstawić do gorącego piekarnika na 10 – 15 minut. Pokroić w kwadraty.
  Przygotowanie masy: przemielić orzechy z cukrem przez maszynkę, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i  białka. Wymieszać i lekko podgrzać.