dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Płaty ogórkowe I

 
Zalewa (na 1kg płatów):
  • ½ l 6% octu;
  • 5 ziaren pieprzu;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy (duży);
  • Kilka małych cebulek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 7—10 dag cukru na 1 l;
  1. Cebulki pokroić na 3—4 części, sparzyć, następnie dodać składniki zalewy i gotować.
  2. Wykorzystujemy bardzo dojrzałe ogórki, żółte a nawet te zbrązowiałe. Jednak muszą być twarde, takie jak te z których wybiera się nasiona do siewu. Ogórki trzeba obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne, połówki pokroić na słupki, dość szerokie, tak zwane płaty.
  3. Płaty układamy w misce, przesypując solą w proporcji 5 dag soli na 1 kg płatów. Pozostawić na około 12 godzin., po czym odlać powstały płyn, płaty poukładać pionowo w słoikach dość ściśle, dodać sparzoną cebulę i ostudzoną zalewę. Zamknąć słoiki. Gotowe!