dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Polędwica po francusku

 
składniki:


  • 80 dkg polędwicy wołowej
  • olej z pierwszego tłoczenia
  • cytryna
  • korzenie
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 8 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • kostka przyprawy do zup
  • szklanka wina
  • sól
 

 


 

Ładny kawałek polędwicy natrzeć solą i pieprzem, skropić dobrze sokiem cytrynowym i oliwą, obłożyć liśćmi bobkowymi, majerankiem, cebulą i pietruszką pokrajanymi w talarki oraz zmiażdżonymi kilkoma goździkami. Przykryć czystą ścierką i zostawić na 10 godzin.

Do pieczenia polędwicę włożyć w worek do pieczenia mięsa, położyć w brytfannie i piec  często odwracając.


 

Przed wyłożeniem na stół należy polędwicę wyjąć z worka i dopiec jeszcze przez 10 minut.

Z części tłuszczu z pieczenia zrobić zasmażkę z mąką, dodać do niej kostkę przyprawy bulionowej, wlać szklankę podgrzanej madery, zagotować, przecedzić przez gęste sito i tak przygotowanym sosem polać polędwicę ułożoną na półmisku i pokrojoną na skośne paski.

brytfanna