dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Polędwica wołowa duszona ze śmietaną

 
składniki: 
  • 70 dkg polędwicy wołowej
  • 1 – 2 łyżki oliwy
  • 2 dkg oliwy
  • 2 dkg mąki
  • 6 dkg mąki
  • 6 dkg mąki
  • 6 dkg tłuszczu
  • ⅛ l śmietany
  • sól
 
 
Polędwicę opłukać, obrać z nadmiaru łoju i błon, pobić lekko tłuczkiem, posmarować olejem i pozostawić pod przykryciem na 1 – 2 godziny. Rozgrzać tłuszcz, polędwicę posolić, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnym ogniu. Przełożyć wraz z tłuszczem ze smażenia do rondla, zalać osoloną śmietaną, rozmieszaną z reszta mąki i wstawić pod przykryciem do gorącego piekarnika na 20 – 25 minut (nie dłużej).  Polędwicę pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, ułożyć je w kolejności krojenia na podłużnym półmisku. Sos osolić do smaku, oblać nim porcje mięsa na półmisku. Podawać z ziemniakami purée, makaronem, buraczkami, fasolką szparagową albo inną jarzyną lub surówką z jarzyn.