dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Potrawka z jagnięciny (baraniny) z pomidorami

 

     
składniki:
  • 80 dkg mięsa z kością (mostek, łopatka, kark)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • ¼ kg pomidorów lub 4 dkg koncentratu pomidorowego
  • 10 dkg jabłek
  • sól, cukier, ocet
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
     
              
     

   Mięso opłukać, zalać taką ilością wrzącej wody, aby baranina była przykryta. Gotować powoli. Gdy mięso jest prawie miękkie, wywar odparować do ½ l, włożyć opłukane, pokrojone pomidory, ograne i pokrojone w kostkę jabłka. Gotować razem. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, licząc po 3 – 4 kawałki na osobę. Wywar schłodzić.

 

   Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Wywar z pomidorami, jabłkami przetrzeć, rozprowadzić nim zasmażkę, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem, włożyć pokrajane mięso, zagotować. Wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, posypać siekaną, zieloną pietruszką.

   Podawać z ziemniakami.

 

Zamiast gotować, można opłukane mięso baranie pokroić, zrumienić na tłuszczu, dodać ¼ l wody i dusić do miękkości, a następnie przyrządzić jak podano wyżej.