dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Precelki krucho drożdżowe I

         

 

     
  • ½ kg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 5 dkg drożdży
  • sól
 
  • skórka cytrynowa
  • ⅛ l śmietany
  • ½ jaja do posmarowania ciasta
  • tłuszcz do formy
  • 5 dkg maku do posypania
   
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolicę, posiekać z masłem, dodać płynne drożdże, jaja, żółtka, śmietanę, cukier, wszystko razem posiekać na jednolitą masę, szybko zagnieść (jak ciasto kruche). Wyrabiać od razu średniej wielkości precelki, układać na posmarowanej blasze. Zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
 
Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać makiem i piec na jasnozłoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku 15–20 minut.
Zamiast posypywać makiem, można dodać mak do ciasta.