dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Przyprawy i zioła

         
O czym trzeba wiedzieć
     
Przyprawy, zioła nadają smak i aromat potrawom. Ułatwiają także trawienia, pobudzają apetyt, są regulatorami i wzmacniają organizm. Dobrane odpowiednio do smaku potrawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przyswajanie pokarmów. Powinny one być zsynchronizowane ze smakiem potrawy, powinno go poprawiać i uszlachetniać. Są one źródłem składników mineralnych, witamin i innych, ważnych dla organizmu składników.
     
  •  Łagodne przyprawy i zioła można ze sobą mieszać, ale trzeba uważać, aby nie stłumić ich smaku silniejszymi.

  •  Nie przyprawiać potraw zbyt mocno, aby podkreślić smak potrawy i wydobyć jej naturalny smak.
     
  •  Nie zmielone przyprawy można gotować razem z potrawą. Zmielone i suszone nasiona i zioła należy dodawać pod koniec przyrządzania potrawy.
     
  •  Zioła suszone są dwukrotnie mocniejsze od świeżych, zazwyczaj wystarczy połowa ilości suszonych w stosunku do świeżych.
     
  •  Niektóre zioła suszone (kminek, anyż, kolendra, kozieradka) można przed użyciem podgrzać na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat. Również ich rozdrabnianie w moździerzu powoduje wzmocnienie ich aromatu.
     
  •  Rozdrabnianie ziół i przypraw – bezpośrednio przed ich użyciem
     
  •  Do rozdrabniania używać: do pieprzu – młynek, do gałki muszkatołowej – tarkę, do kminku, anyżu, jałowca, sezamu i innych – moździerz.
 
  • listki Przyprawy łagodne to natka pietruszki i słodka papryka.

  • listki Przyprawy średnie to oregano, majeranek, szczypiorek, bazylia, lubczyk, trybula, koperek, ogórecznik (używa się ich dla uzyskania smaku i zapachu potrawy), gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia, mięta, pieprz różowy, kardamon, ziele angielskie, sezam (używane w odpowiednich, średnich lub małych ilościach mogą złagodzić kwaśny lub gorzki smak niektórych potraw).
     
  • listki Przyprawy silne to pieprz cayenne, goździki, czosnek, gorczyca, imbir, chili kruszone lub mielone, pieprz czarny i biały, chrzan, mielona ostra papryka (należy używać ich w niewielkich ilościach, bo mogą przytłumić całkowicie oryginalny smak potrawy).
     
  • listki Można łączyć i mieszać łagodne zioła i przyprawy, ale nie należy ich mieszać z silnymi.
     
  • listki Przyprawiać potrawy tak, aby podkreślić i wydobyć ich smak, ale nie zabić ich naturalnego smaku.